Chytrý výčep
Lahvové pivo je mnohem chytřejší než sudové. Pohledem do basy se dá snadno zjistit počet plných a prázdných lahví a i v rámci jedné lahve je celkem snadno zjistitelná výška hladiny nápoje. Jak se ale podívat do útrob hloupého pivního sudu?

Kdo někdy alespoň párkrát přišel do styku s pivními sudy ví, že se sice pivo dá narazit a nechat být, ale že to po čase není úplně ono. Zvlášť pokud použijeme nějaká nefiltrovaná piva. Proto, abychom mohli dobře plánovat, nemusli pivo vylévat, tak je potřeba zajistit dvě věci (nebo alespoň jednu z nich):
- Vědět kolik piva nám zbývá / jaká je spotřeba
- Uchladit celý sud
Jako vždycky jsem se nejprve podíval, jestli neexistuje hotové řešení a překvapilo mě, že jednoduchou váhu na pivo, kde by bylo vidět kolik zbývá v sudu nikdo nevyrábí. První kroky tak šly na e-shop pro nákup váhového senzoru.

Koupil jsem takovýto senzor s možností vážit až do 200kg (počítal jsem že sud bude mít max lehce přes 50kg, plus nějaká konstrukce a rezerva až na to někdo dupne. V příští iteraci by asi bylo lepší koupit 3-4 kusy 50kg senzorů a dát je do rohů desek. Tak jsou vlastně udělané klasické domácí váhy – lépe by to drželo balanc.

K tomu je pak potřeba ještě převodník HX711 (na odkazu i s návodem k zapojení). Dál jsem ještě objednal led pásek, led displej, teploměr a pár dalších součástek. Srdcem celého zažízení je pak opět Wemos D1 mini (mimo jiné kvůli připojení na wifi)

Takto vypadala první etapa. Led pásek ukazuje stav piva v sudu jako health bar / progress bar. Ze začátku svítí zeleně, zprava doleva ubývá přes žlutou až po blikající červenou. Displej slouží k dodatečným detailním informacím a nastavení.

Váhový modul je montovaný na dva kusy překližky. Balanc to drží jakž takže, na statický sud v pohodě, vážit na tom např. člověka prakticky nejde. Příště bych proto určitě volil jiný druh konstrukce.
K odečtu zbývajícího piva v sudu nepotřebujeme znát váhu prázdného sudu. Stačí, pokud na začátku nastavíme velikost sudu (10 / 15 / 20 / 30 / 50L), váha na startu zváží celkovou hmotnost, odečte množství zadaného piva (počítám 1L = 1Kg) a tím zjistí váhu prázdného sudu, nastavení (velikost sudu, váhu sudu, offset váhy) pak uloží pomocí SPIFFS do jednoduchého konfiguračního JSON souboru.
Nastavení probíhá pomocí dlouhých a krátkých stisků jednoho tlačítka, které je umístěné z druhé strany panelu.
Díru na displej jsem vyříznul oscilačním multitoolem, jak vidno dost na prasáka. Takže přes to pak přišel ještě přesně vyříznutý rámeček.
Vzhledem k tomu, že modul má wifi a mám již rozchozený server, nebyl problém ukazovaná data i odesílat a zobrazovat v grafu. Tudíž se můžete podívat jak například vypadá taková spotřeba piva v průběhu vánočních rodinných sešlostí nebo kontrolovat na dálku z mobilu řemeslníky a děti že vám moc neupíjí.

Posledním doplňkem byla lednička, aby se pivo nekazilo. Opět jsem koukal už po hotových řešeních, ale přišlo mi to příliš drahé a málo zábavné. Takže jsem jednoho dne koupil na bazaru lednici, udělal do ní pár děr (resp. jedna tam už byla od pána přede mnou, který to používal ke stejnému účelu). Váha se vejde i dovnitř, ale pouze pokud se použije sud do velikosti 20L, což vlastně úplně v pohodě stačí. Navíc by stačilo snížit váhu jen o pár cm a už by se tam vešel i 30L sud.
Výčepní kohout je vražený přímo do lednice bez žádných venkovních hadiček, takže v podstatě neexistuje místo, kde by se pivo mohlo teplem kazit (max pár cm v kohoutu). Dovnitř jsou protažené ještě dva kabely – jeden pro váhu, druhý pro teploměr. Ve spodní části lednice je ještě prostor na chlazení půllitrů. Lednička je připojená jak jinak než přes měřič spotřeby elektřiny.
A to je tak ve stručnosti všechno. Verze 1.0 zůstává ve sklepě, jestli někdy budu dělat verzi 2.0, tak možná přijde na terasu, ta by ale byla:
- estetičtější
- na kolečkách
- se zabudovaným herním automatem
Poznámky pod čarou:
- Pivo beru většinou z místního pivovaru v Řevnicích (právě proto, že to je nefiltr, tak je důležité ho chladit). Když potřebuju aby to chvíli vydrželo mimo lednici, tak z velkoobchodu, ale to málo kdy.
- Setup se starou lednicí (pokud na ni máte místo) vychází cenově lépe než nejlevnější nová pípa se vzduchovým kompresorem. Kromě lednice to je naražeč, výčepní kohout, redukční ventil na plyn a pár hadiček. Nejdražší je pak záloha na bombu, ale to je jen záloha. Nevýhodou je, že se to nedá pohodlně transportovat. Výhodou je lepší chuť a výdrž piva.
- Místní nefiltrované pivo mi v tomto setupu vydrží úplně spolehlivě 14 dní, pak se chuť začíná měnit a po třech týdnech už to není nic moc.
- Potěžkávání sudů v ruce za účelem zjištění zbývajícího množství piva se nyní zdá jako středověk.
2 thoughts on “Chytrý výčep”
Zdravím, nebyl by i program pro wemos ? Děkuji 🙂
Tady odkaz na kód, ale je to asi spíš pro inspiraci a upravit si to pro vlastní použití: https://gist.github.com/MichalBerlinger/4c610774d11725cab038606b4c9cef52
Aktuálně dělám verzi 2.0 a když se zadaří, tak v průběhu tohoto roku k tomu dám plně open source dokumentaci. Jak pro software tak hardware.